Ugrás a tartalomra

A győzedelmes Campona még csak a kezdet

2023. június 06. kedd
L. Simon László: a kiállítás az első állomása egy nagyívű fejlesztési tervnek
A győzedelmes Campona még csak a kezdet

Campona Victrix – győzedelmes Campona. Ezen a néven nyílt meg május 13-án a Kastélymúzeum mögötti területen egy fantasztikus kiállítás, amely a római kor tárgyi emlékeit mutatja be a nagyérdeműnek. A kiállítást L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, de előtte nyilatkozott a Városházi Híradónak, előrevetítve a további grandiózus fejlesztéseket.

– Lenyűgöző ez a kiállítás, már-már vetekszik Aquincummal!

– Hála Istennek, odáig jutott a Magyar Nemzeti Múzeum, hogy ezt a régóta meglévő lelőhelyet, amely Campona Victrix néven vált ismertté, most a nagyközönségnek is be tudjuk mutatni. Egy nagy munka első állomásán vagyunk túl, felépült a látogatóközpont, ahol bemutatjuk a legfontosabb feltárt régészeti leleteket, az itt élt és a helyőrséget védő katonák mindennapjait. Különösen fontos, hogy a kerület egy szép közösségi térrel is gazdagodik. Amit a későbbi szakaszban egy olyan élményparkká fejleszthetünk, ahol megjelennek az erőd falai is.

– Ezek szerint a mostani megnyitó egy folyamat első állomása?

– Így van, egy nagyívű fejlesztési terv első állomása. Nyilvánvalóan mindez attól is függ, hogy Magyarország újraindítja-e azt a világörökségi pályázatát, amely a limeshelyszínek fejlesztéséről szól, karöltve a Duna menti régió számos országával. És attól is függ, hogy lesz-e a következő években forrásunk arra, hogy ezt az élményparkot fejlesszük. Már ahhoz is jelentős anyagi támogatást adott a kormány, hogy idáig eljussunk, egyrészt nemzeti forrásból, másrészt uniós együttműködés keretében is elég komoly forrást tudunk felhasználni római kori emlékek felújítására, bemutatására, annak függvényében, hogy melyik helyszín mit kíván meg.

– Az uniónak szinte kötelessége ezt a projektet támogatni, már csak azért is, mert az egykori Római Birodalom és az Európai Unió területe nagyban lefedi egymást!

– Ez igaz, de ne felejtsük el, hogy az Európai Unióban a kulturális típusú pályázatok nem igazán jellemzőek. Éppen ezért egy olyan komplex turisztikai fejlesztési csomag részeként tudtunk előrehaladni, amelynek a fókuszában nem feltétlenül a régészet áll, hanem inkább a régészeti terület turisztikai jellegű feltárása. Meglátjuk, hogy a következő időszakban Magyarország megkapja-e az uniótól a neki járó forrásokat. Remélem, hogy igen, és az is kiderül majd, hogy ezekből a forrásokból mit tudunk fordítani a Magyar Nemzeti Múzeum kezelésében lévő területeknek a turisztikai célú hasznosítására. Egyébként a Campona Victrix nem az egyedüli római kori programunk, van olyan erődítmény is, amely nem a limes, tehát a határvédő sánc területén helyezkedett el, illetve van olyan villagazdaság, amely nem katonai erődítmény volt, de szintén nagyon jelentős. A Balácapuszta határában található Villa romanára utalok, Nemesvámos közelében. Ott világhírű római mozaikok kerültek elő, komoly fejlesztésen vagyunk túl. Ezek egy része a Nemzeti Múzeum állandó kiállításában látható, egy részük pedig a helyszínen, védőtetővel ellátva tekinthető meg.

Ch. Gáll András